EKE: Βελτίωση της ιστοσελίδας, επανεκκίνηση του περιοδικού και μια… «δίκη»!
Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 10:09
Η κριτική για τα κακώς κείμενα μέσα σε ένα επιστημονικό σωματείο, όπως και παντού, εάν συνδυάζεται με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σημαντική βελτίωση της απόδοσής του. Στη διάρκεια των 4 μηνών που είμαι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), έκανα έντονες παρεμβάσεις αλλά και προτάσεις, προφορικές και γραπτές, για την ποιότητα της ιστοσελίδας και το περιεχόμενο του περιοδικού της ΕΚΕ. Πράγματι σήμερα, η ιστοσελίδα μας έχει βελτιωθεί, ενώ το περιοδικό μας κάνει ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Μελανό όμως στοιχείο των τελευταίων ημερών αποτελεί μια απόπειρα έγκρισης παραποιημένων πρακτικών και αποφάσεων του ΔΣ και μια πρωτοφανής εσωτερική «δίκη», όχι του υπευθύνου για το συμβάν, αλλά του καταγγέλλοντος! Το σκηνικό θυμίζει την παλιά ελληνική ταινία «φωνάζει ο κλέφτης», με τη διαφορά πως σε αυτή την περίπτωση, ο «κατηγορούμενος» δεν χρειάζεται να πιεί για να πάρει θάρρος, ούτε εκφοβίζεται, πράγμα που έπρεπε να το ξέρουν όσοι το επιχείρησαν!
Στην ιστοσελίδα της ΕΚΕ έγιναν τους τελευταίους μήνες σημαντικές βελτιώσεις, σύμφωνα με τις 10+1 προτάσεις που είχα υποβάλει σε άρθρο μου και είχα υποστηρίξει επανειλημμένα στο ΔΣ.1 Το αντιδεοντολογικό και αντιαισθητικό trailer με τις φωτογραφίες των μελών και του «προεδρείου» αντικαταστάθηκε με ανακοινώσεις σημαντικών συνεδρίων και αντικαπνιστικό μήνυμα, η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη επιτέλους λειτούργησε και περιέχει σημαντικά διεθνή περιοδικά, ο τόσο χρήσιμος στην καθημερινή κλινική πράξη κώδικας ιατρικής δεοντολογίας αναρτήθηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο έπαψε να αναφέρεται ως «Προεδρείο». Αυτά είναι μια καλή αρχή για τα πολύ περισσότερα που πρέπει να ακολουθήσουν, μιας και η ηλεκτρονική ενημέρωση είναι η σημαντικότερη σήμερα μορφή ενημέρωσης, τόσο για γιατρούς όσο και για ασθενείς.
Στην ελληνική έκδοση του περιοδικού της Εταιρείας μας, είχα κάνει επίσης έντονη κριτική, για την πολυτελή έκδοση με φτωχό ποσοτικά και ποιοτικά περιεχόμενο, τις πολλές διαφημίσεις, την ανάθεση άρθρων σύνταξης και ανασκοπήσεων σε συγγραφείς με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την αντίστοιχη βιομηχανία φαρμάκων και συσκευών και την έλλειψη δήλωσης οικονομικών συμφερόντων γενικά από τους συγγραφείς. Επίσης είχα κάνει έντονη κριτική στην απόφαση του προηγούμενου ΔΣ να προκηρύξει θέση για νέο Διευθυντή Σύνταξης, με ελάχιστο χρονικό όριο υποβολής αιτήσεων μέσα στις γιορτές, δίνοντας την εντύπωση πως επιθυμεί εκλογή συγκεκριμένου συναδέλφου με συνοπτικές διαδικασίες.2 Ακολούθησε σημαντική παράταση του χρόνου υποβολής αιτήσεων και μετά από την παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων επελέγησαν από το νέο ΔΣ τόσο για την ελληνική έκδοση, όσο και την αγγλική, συνάδελφοι που έχουν την ικανότητα και τη θέληση να βελτιώσουν το περιοδικό (Γ. Αθανασόπουλος και Δ. Τούσουλης αντίστοιχα).
Στο τελευταίο όμως ΔΣ της ΕΚΕ είχαμε και μια «δίκη»! Χωρίς καλά καλά να το καταλάβω, κατηγορήθηκα, δικάστηκα και καταδικάστηκα με αναστολή! Αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία, μιας και ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δικαστεί ή έστω κατηγορηθεί για αδίκημα, την οφείλω στον πρόεδρο της ΕΚΕ, που ανέλαβε και πρόεδρος του «δικαστηρίου». Χρέη εισαγγελέα ανέλαβε ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΕ, που εμφανίσθηκε αιφνιδίως για να αρχίσει η χωρίς προειδοποίηση και εκτός ημερησίας διατάξεως «δίκη», με διαδικασίες αυτοφώρου. Μάρτυρες κατηγορίας δυο οργισμένα έως εξαγριωμένα μέλη του ΔΣ και αυθόρμητος μάρτυρας υπεράσπισης άλλο μέλος του ΔΣ, που δήλωσε πως αποχωρεί από αυτή την απαράδεκτη διαδικασία. Η κατηγορία ήταν η δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα μου των παραποιημένων πρακτικών προς υπογραφή και επικύρωση της 5ης Μαΐου 2015.3
Στην «απολογία» μου δήλωσα πως, η κοινοποίηση έγινε για να αποτρέψει την επικύρωση των πρακτικών με τις ανύπαρκτες αποφάσεις, μετά από την παθητική στάση πολλών μελών του ΔΣ, που διαπίστωσα σε τηλεφωνική επικοινωνία. Πρότεινα μάλιστα, επειδή ο πρόεδρος επέμενε πως οι αποφάσεις ελήφθησαν κανονικά, να γίνει απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και εφ΄όσον είναι έτσι, να σταλεί διάψευση των ισχυρισμών μου στην ιστοσελίδα μου, την οποία και θα αναρτούσα αμέσως και θα την προωθούσα στα μέλη της ΕΚΕ. Το αίτημά απερρίφθη και ο πρόεδρος ανακοίνωσε καταδικαστική απόφαση με αναστολή. Απείλησε μάλιστα πως, την επόμενη φορά που θα επαναλάβω παρόμοιο αδίκημα, θα συγκληθεί κανονικό πειθαρχικό συμβούλιο για επιβολή κυρώσεων.
Αμέσως μετά όμως την καταδικαστική απόφαση και τις απειλές, ο πρόεδρος ζήτησε να «ξαναψηφίσουμε» τις «ψηφισμένες» αποφάσεις! Οι αποφάσεις όμως δεν ξαναψηφίστηκαν, απλώς ψηφίστηκαν για πρώτη φορά. Τα μέλη ψήφισαν «κατά πλειοψηφία» και όχι «ομόφωνα» όπως θα επιθυμούσε και φαντάστηκε στα παραποιημένα πρακτικά ο πρόεδρος της ΕΚΕ, 1) τη διοργάνωση ενός νέου επεμβατικού συνεδρίου στην Αθήνα και 2) την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού μας συνεδρίου των Ομάδων Εργασίας για 2η συνεχή χρονιά στα Ιωάννινα. Όλες οι άλλες πόλεις της Ελλάδας που προτάθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης απορρίφθηκαν, ίσως γιατί τα Γιάννενα, εκτός από ιδιαίτερη πατρίδα και πολιτικός χώρος του προέδρου, είναι και «πρώτα στ΄άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα!».4
Κάποιοι στο ΔΣ της ΕΚΕ, με πρώτο τον πρόεδρο, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η εποχή που όλες οι αποφάσεις έβγαιναν «ομόφωνα» πέρασε και πολύ περισσότερο ότι η παρουσίαση ανύπαρκτης απόφασης και ομοφωνίας με παραποίηση των πρακτικών του ΔΣ είναι απαράδεκτη και αξιόποινη. Τα μέλη που καταγγέλλουν τέτοιες «αποφάσεις» δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Ιδιαίτερα αν έχουν εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία, χωρίς σπόνσορες και παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις κάποιων προέδρων και με την εντολή να μην αφομοιωθούν από το υπάρχον «σύστημα».
Σχετικά άρθρα